četvrtak, 7. februar 2019.

Gradonačelnik Radojičić ugostio ambasadora Argentine

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru ambasadora Republike Argentine u Srbiji Estanislaoa Savelsa. Ovo je njihov prvi susret, a dvojica zvaničnika su se složili da su, iako teritorijalno udaljene, dve zemlje u prošlosti imale izuzetno uspešnu saradnju, kao i da su narodi slični i bliski. Podsetili su se otvaranja dela parka „Trg Republika Srbija” u Buenos Ajresu, čiju je kompletnu organizaciju realizovao Grad Beograd, a gde su postavljeni murali sa motivima Srbije i Beograda. Gradonačelnik je ambasadoru rekao da park u Beogradu pod nazivom „Republika Argentina” predstavlja pravu atrakciju i potpuno je izmenio izgled novobeogradskog bloka. 

– On predstavlja pravu potvrdu prijateljstva srpskog i argentinskog naroda, kao i prijateljstvo dva glavna grada – rekao je Radojičić.  

Gradonačelnik i ambasador razgovarali su i o ekologiji, obrazovanju i saobraćaju. 

Kad je reč o medicini, ambasador Savels je naglasio da je ponosan na zdravstvenu zaštitu u Argentini, da je ona izuzetno dobra, te da mnogi iz Paragvaja i susedstva dolaze da se leče baš u Buenos Ajresu. Govorilo se i o dečjim bolnicama po kojima je prestonica Argentine poznata, a gradonačelnik je iskoristio priliku da amabasadoru predstavi projekat „Tiršova 2”. Ovaj projekat je trenutno u fazi izrade studije izvodljivosti, a kada bolnica bude gotova, deci iz Beograda i Srbije omogućiće uslove za  lečenje koje imaju njihovi vršnjaci u svetu. 

Razgovarajući o saobraćaju, Savels je rekao da Vlada Argentine i Grad Buenos Ajres rade na tome da se reši pitanje prolaska teretnih kamiona kroz centar ovog grada i da to predstavlja velik problem zbog zagađenja i gužvi. Gradonačelnik Radojičić je istakao da se u Beogradu taj problem rešava izmeštanjem teretnog saobraćaja iz centra i izgradnjom Obilaznice.

Kako su i Beograd i Buenos Ajres poznati kao gradovi koji su univerzitetski centri svojih država, dvojica zvaničnika videla su mogućnost saradnje u oblasti univerzitetske razmene i razmene mladih, koji bi se usavršavali u naučno-istraživačkom radu, a koja bi se realizovala iduće godine.

Ambasador Savels istakao je i značaj saradnje zaposlenih u Gradskoj upravi sa svojim kolegama u argentinskoj prestonici, pa je tako pozvao delegaciju Grada Beograda u posetu Buenos Ajresu, dok bi Beograd bio domaćin argentinskoj delegaciji koja bi se upoznala sa kulturnim i istorijskim znamenitostima našeg grada. Gradonačelnik je na kraju zahvalio amabasadoru na principijelnom stavu Argentine oko nepriznavanja samoproglašene Republike Kosovo i glasanju protiv njegovog prijema u Interpol.